Škoda otvorila prvi ‘zeleni’ salon u Rigi, za održivu budućnost

Škoda otvorila prvi 'zeleni' salon u Rigi, za održivu budućnost 25
Foto: Škoda

Škoda salon u kojem možete popraviti bicikl ili se družiti u kafiću? I dizajniran da ima nizak ugljični otisak? Škoda Skandi Motors, salon koji je nedavno otvoren u Rigi, je sve to i više.

Zastupništvo na periferiji latvijske prijestolnice dizajnirano je kako bi zadovoljilo zahtjeve današnjice. Uz standardne usluge vezane uz prodaju i servisiranje automobila marke Škoda, zastupstvo kupcima nudi mogućnost sjedenja u kafiću koji je dio izložbenog prostora i otvoren je za širu javnost. Biciklisti će pronaći stalak za popravak bicikala s alatima i ručnom pumpom za napuhavanje guma u prostoru ispred zastupništva u Rigi. Marka Škoda predana je tome da njezina zastupstva budu korisna lokalnim zajednicama.

Škoda otvorila prvi 'zeleni' salon u Rigi, za održivu budućnost 26
Foto: Škoda

Izložbeni prostor je preuređen u skladu sa Škoda strategijom “GreenRetail”, koja u fokusu ima održivost i smanjenje emisija. Gdje god je to bilo moguće, izmjene su koristile postojeća rješenja – ništa nije mijenjano samo radi sebe. Time je smanjena potrošnja materijala i količina otpada koja nastaje obnovom. Okolica je ozelenjena, između ostalog posađena su nova stabla.

Škoda otvorila prvi 'zeleni' salon u Rigi, za održivu budućnost 27
Foto: Škoda

“Održivost naših zastupništava također im pomaže da se još bolje uklope u lokalnu zajednicu i budu njezin koristan dio”, objašnjava Jaromir Kuhn, koji je odgovoran za CI/CD i arhitekturu zastupništva, jedno od načela koja stoje iza obnove. “Znamo da su naši kupci zainteresirani za održivost, koja je za njih prirodan dio života i područje u kojem sami poduzimaju mnoge konkretne korake,” dodaje Michal Zahrádka, koji je odgovoran za razvoj mreže zastupnika.

Škoda otvorila prvi 'zeleni' salon u Rigi, za održivu budućnost 28
Foto: Škoda

Prema Škoda strategiji GreenRetail, zastupstva također mogu koristiti osnovni arhitektonski koncept za svoje salone, koji naravno mogu prilagoditi lokalnim potrebama. Koncept naglašava fleksibilne rasporede zgrada, bezvremensku arhitekturu i najbolje prakse. Sve to doprinosi dugotrajnom vijeku trajanja zgrada, osiguravajući da neće nepotrebno opteretiti okoliš popravcima u bliskoj budućnosti. Preporuke također uključuju smanjenje ostakljenih površina i korištenje alternativnih izvora energije, poput kišnice, otpadne topline i skladištenja baterija.

Zastupstvo u Rigi provelo je nekoliko preporuka u praksi: LED zaslon na fasadi crpi energiju iz solarnih panela smještenih iznad ulaza; ostakljene površine izložbenog prostora premazane su za ublažavanje mogućeg pregrijavanja interijera od sunčeve svjetlosti; zgrada ima automatsku pametnu kontrolu temperature, a poboljšan je i sustav ventilacije.

Škoda otvorila prvi 'zeleni' salon u Rigi, za održivu budućnost 29
Foto: Škoda

Grijanje i cirkulacija vode također su učinkovitiji, s novougrađenim slavinama koje smanjuju potrošnju vode. Tu je i štedna LED rasvjeta koja se prilagođava načinu korištenja pojedine zone izložbenog prostora. “Kao rezultat toga, mi ne samo da poboljšavamo održivost naše prodajne mreže, naš koncept trgovcima štedi vrijeme i novac”, zaključio je Jaromír Kuhn.